Thursday, 2022. January 27.

Falugazdász Hírek – 2021. február


Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

Az új törvényi szabályozással megszűnik az őstermelői igazolvány, ezáltal megszűnik az őstermelői igazolvány érvényesítésével és a betétlap érvényesítéssel kapcsolatos tennivaló is. Helyette az őstermelői nyilvántartás lép életbe. A családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény alapján a mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdaságának adatait (a továbbiakban: őstermelői nyilvántartás) az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben, azaz a FELIR-ben kell nyilvántartani. A nyilvántartás a tv. 13. § (1) bekezdésének 7-17. pontjában meghatározott adatok tekintetében közhitelesnek minősül, ezen az adatok lekérdezhetőek a https://portal.nebih.gov.hu/ostermelo-kereso oldalon.
A mezőgazdasági őstermelő kizárólag olyan terméket értékesíthet, amit az őstermelői nyilvántartásba bejelentett.

Az őstermelői termék értékesítésének helyszínén pedig a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, valamint a FELIR és a tevékenységének azonosítóját fel kell tüntetni. Amennyiben valaki nem tudja az új számokat lekérdezni, úgy tájékoztatással leszek ügyfélfogadási időben, keressenek telefonon vagy személyesen.

Ettől az évtől elsődleges azonosítóként a FELIR azonosítószám használható (ez kerül a felvásárlási jegyre.

Minden őstermelő, a közös igazolványon szereplő tagok is, akik 2020 december 31-én hatályos igazolvánnyal rendelkeztek (a most lejáró őstermelői igazolványokon szereplő személyeket is ideértve), automatikusan 2021 január 1-től szerepelni fognak az őstermelői nyilvántartásban, azaz őstermelőnek minősülnek. Aki nem kívánja folytatni az őstermelői tevékenységét, azt külön jelezni szükséges.

Aki 2020-ban egyéni őstermelő igazolvánnyal rendelkezett és adataiban változás nem történt akkor további teendője nincs.

A közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezők és a családi gazdaságok automatikusan az Őstermelők Családi Gazdaságának ( ÖCSG) nyilvántartásába 2021 január 1-től bekerülnek, de ebben az esetben adategyeztetést kell végrehajtani, valamint egy ÖCSG alapító szerződést kell megírni és csatolni. Az adategyeztetésnek az átmeneti időszakban meghatározott határideje 2021. június 30.

Aki egyéni vállalkozóként volt családi gazdaság tagja annak 2021. március 31-ig

Nitrát jelentés

  • Gazdálkodási napló beküldése- Nitrát érzékeny területen gazdálkodók és háztartási igényt meghaladó mértékben állattartást végző gazdák esetében szükséges, a napló beküldése 2020. március 31-ig lehetséges.

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021 évben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.

Anyajuh támogatás :

2021. február 1-től igényelhető instruktor igazolásával.

Ügyfélfogadás:
hétfő, kedd:  8 – 15:30h-ig RUZSA
péntek:      8 – 12.00h-ig RUZSA
szerda (2 hetente): 8 – 16:00  PUSZTAMÉRGES

Czakóné Dudás Mónika

0 comments on “Falugazdász Hírek – 2021. február

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák

Híreink nyomtatásban

Közösségi hálózatok

Watch Live News