Saturday, 2021. March 06.

Polgármesteri gondolatok


2020. évértékelő

2019 év végén mindenki nagyon bízott az új évben, a legtöbben nagy dolgokat vártak az elkövetkezendőtől, 2020-tól, mert jól hangzik az évszám, jól mutat leírva papíron. A legtöbben nagyon várták, bizakodtak, reménykedtek és terveztek. Végre beköszöntött 2020, a szokásos módon, pezsgővel, tűzijátékkal, vidámsággal, másnapig tartó bulizással.
Mindenki nagyon örült, mert eljött a várva-várt esztendő, 2020-at írunk.
Az év a szokásos módon indult, kissé álmosan, mámorosan, de hirtelen felpörögtek az események, mindenki csak a fejét kapkodta, ámult és nem akart hinni a szemének, a fülének. Megjelent valami, ami felforgatta a világot, kibillentette az embereket a megszokott életükből, amiről mindenki beszél és beszélni is fog, amikor mindenki fél, tartózkodik és menekül tőle. Ezt a valamit a tudósok Corona vírusnak hívják, elterjedt az egész világon, minden kontinensen otthonra talált és mindenhol rettegésben tartja az embereket. Miatta teljesen megváltozott az emberek élete, miatta szinte új mederbe terelődött az élet, megváltoztak az emberek szokásai, távolabb kerültünk egymástól.

“Sok kihívással néztünk szembe” (fotó: Móra-Net Tv)

Elmaradtak az összejövetelek, ritkultak és ritkulnak a baráti és rokoni személyes találkozások, szinte elmegyünk egymás mellett észrevétlenül, félünk embertársainkkal találkozni. Sok minden megváltozott, sok minden elmaradt, sok új dolog kialakult és sok új szabály és szabályozó irányítja életünket. Az élet nem állt meg és nem is állhat meg, csak másképpen élünk. A dolgok változtak, a fontosak kevésbé fontosak lettek, a kevésbé fontosak felértékelődtek. Pusztamérgesen sem állt meg az élet, csak kicsit másként történt, nem teljesen úgy, ahogy mi azt terveztük, ahogy mi azt szerettük volna. Az eddig is szűkös anyagi keretünk az elvonások és a váratlan kiadások miatt tovább szűkültek, tartalékaink elfogytak.
Az önkormányzat gazdálkodása továbbra is stabil és felelősségteljes, de sokáig így nem működhet. Legfőbb célunk a túlélés, menekülünk előre és próbáljuk sorainkat rendezni. Próbáljuk a vállalt feladatainkat maradéktalanul teljesíteni, próbáljuk a fejlesztéseket, a beruházásokat megvalósítani. Nem könnyű feladat, hisz a körülmények ellenünk játszanak. Erőt egymástól és a feladat megvalósításának sikeréből meríthetünk.
A 2020-as esztendő tervei és megvalósítandó feladatai az alábbiak voltak:

 • az önkormányzat stabil működésének megőrzése,
 • a vállalt feladataink maximális teljesítése,
 • minél több pályázat beadása és megnyerése,
 • a civil szervezetek támogatása és azokkal együttműködés,
 • a települési rendezvények szinten tartása,
 • a településen élők komfortérzetének biztosítása,
 • Pusztamérges folyamatos építése és szépítése.
  Ha visszagondolok a 2020-as évre és az önkormányzat célkitűzéseire, akkor azt mondom, hogy a feladataink döntő többségét megvalósítottuk, a tervezett célok nagyobbik részét elértük.

Minden beadott pályázat pozitív elbírálásban részesült:

 • a Magyar Falu programban nyertünk orvosi műszerek vásárlására 3 millió forintot (fogorvos)
 • játszótéri eszközök fejlesztésére 5 millió forintot,
 • a temető fejlesztésére 4,3 millió forintot (vízhálózat bővítés, parkolóhelyek kialakítása)

Az általános iskola fejlesztései:

 • Teljesen megszépült és felújításra került a sportöltöző épülete – a beruházás közel 25 millió forintból valósult meg, 5 millió forintot a Szeged-Csanád Egyházmegye biztosított.
 • Az iskola határán felépült kerítés szintén az egyházmegye támogatásával készült el. Szintén az egyházmegye finanszírozta az új tantermek kialakítását, az ebédlő berendezési tárgyainak cseréjét, a lépcső újraépítését, az épületszárny festését, meszelését, a vizesblokk felújítását.
 • Az általános iskolára költött összeg közel 40 millió forint volt 2020-ban.
 • LEADER pályázatból befejeződött a művelődési ház tetőszerkezetének teljes felújítása.
 • Elkészült a játszótéren az új kerítés.
A játszótér új kerítést kapott a Védőnői Szolgálat felől
 • 2020-ban két nagy pályázat előkészítése folyt és mindkettő nyertes, 2021-ben a megvalósítás szakaszába kerül:
 • a volt védőnői szolgálati lakás helyén egy teljesen új, 8 férőhelyes mini-bölcsőde fog épülni, a beruházás teljes összege 150 millió forint,
 • a Belügyminisztérium által kiírt gazdaságélénkítő programban településünk 198 millió forintot nyert. Az elnyert összegből egy 350 adagos melegkonyha és egy hozzá kapcsolódó 60-80 fős étterem fog megvalósulni. A beruházáshoz az önkormányzat megvásárolta a COOP ZRt-től a régi Sellő Étterem épületét 16 millió forint + ÁFA-ért. A teljes összeg kifizetése 5 év alatt történik, a futamidő vége 2025. december 31. decemberében szintén a LEADER pályázati forrásból 6 millió forintot kaptunk, előkészítése folyamatban van.
 • 2020. végén elkezdődött a Nagyboldogasszony katolikus templom teljes felújítása. A beruházás közel 90 millió forintból valósul meg, amely pályázati pénzből és a hívek adományából adódik össze.
  A munkálatok befejezése 2021. májusában várható.
  A felújítás során a teljes tetőszerkezet cseréje, a homlokzat szigetelése és festése, az aljzat kiegyenlítése és újraburkolása, a padok fűtése, a villanyhálózat felújítására kerül sor.
Kívül és belül is teljesen megújul a Nagyboldogasszony templom

Sajnos a járványvédelmi előírások betartása miatt szinte minden falusi rendezvény elmaradt, a közösségi élet minimálisra csökkent településünkön.
Összességében elmondhatom, hogy a járvány csak megnehezítette és lelassította életünket, de nem bénított meg bennünket.
Az évértékelő végén szeretném minden pusztamérgesi lakosnak megköszönni a 2020-as évben végzett kitartó és áldozatos munkáját, szeretném megköszönni a járvány idején tanúsított példás magatartását és viselkedését. Remélem, hogy a 2021-es esztendő kevesebb problémát és kevesebb fejtörést okoz.
Kívánok minden kedves Pusztamérgesi Lakosnak eredményekben gazdag, boldog új évet!

Dr. Papp Sándor polgármester

0 comments on “Polgármesteri gondolatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák

Híreink nyomtatásban

Közösségi hálózatok

Watch Live News

Legutóbbi hozzászólások