Thursday, 2021. April 15.

Településfásítási program


sikeres pályázat az Agrárminisztériumnál
A program 500 millió forintos keretösszeggel került meghirdetésre. Az Agrárminisztérium gondozásában lebonyolított kezdeményezés keretében a 10 ezer fő alatti települések számára együttesen 12.000 fát lehetett igényelni térítésmentesen – jelentette be 2020. nyarán Nagy István agrárminiszter. A kiosztásra szánt fákat a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Juniperus Parkerdészetében nevelték és földlabdában kerültek kiszállításra.

Ebbe a fásítási programba szűkebb régiónkból Mórahalom, Domaszék és Forráskút pályázott eredményesen

A miniszter hangsúlyozta: erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésének támogatására, amelyben a kormány és a szaktárca is partner. Megjegyezte, hogy a fásítással – de akár már egyetlen fa elültetésével – is hozzájárulhatnak a települések az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez. A fával borított területek növelése mellett pedig az is fontos, hogy a fák elültetése és gondozása erősítse a helyi közösségeket.

A programba, amelynek célja a közterületek, valamint az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének fásítása, Pusztamérges Községi Önkormányzat is benyújtotta pályázatát. A támogatásnak köszönhetően 7-7 darab amerikai hárs, keskenylevelű kőris és lepényfa ültetése valósulhatott meg a községben március 17-én. A fák a Gondozási Központhoz, az általános iskola épülete elé és a Móra téri játszótérhez az út mellé kerültek, 4 db pedig vermelve várja, hogy az épülő mini bölcsőde épületének környezetét szépítse.

A fákhoz “karbantartói szolgálati lakás” is tartozik

A fák kiszállítását – a 12 ezer darabos készlet erejéig – a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosította az igények beérkezésének sorrendjében. Az ültetésről Dr. Papp Sándor, Pusztamérges község polgármestere, Csíkos István és Krisztin Krisztián önkormányzati képviselő és az önkormányzat karbantartói gondoskodtak, a művelet szakszerűségét pedig Szrnka Mihály, a DALERD Zrt. erdőgazdasági ágazatvezetője felügyelte. A község által igényelt 21 fából hat került a játszótér kerítése mellé. Összesen 19 fajtából lehetett választani, figyelembe véve a helyileg jellemző adottságokat. Minden fához járt támasztó karó, talajtakaró mulcs és védőrács, illetve a pályázati programból finanszírozták a kiszállítás költségeit is.

A település tágas és rendezett zöld területeinek esztétikussá tétele nem csak a lakóközösség, hanem az önkormányzat számára is fontos célkitűzés. A mostani fásítás eredményeként négy gyakran látogatott és forgalmas helyszín válhat még zöldebbé és árnyékosabbá. A játszótér fái hamarosan egy új kezdeményezésnek is részesei lesznek – de erről majd egy következő tudósításban és a Móra-Net Televízió hamarosan adásba kerülő híreiből értesülhetnek kedves olvasóink.

A képre kattintva tekintse meg galériánkat!

0 comments on “Településfásítási program

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák

Híreink nyomtatásban

Közösségi hálózatok

Watch Live News

Legutóbbi hozzászólások